Dus je wilt een gedicht schrijven?

Ah, poëzie. Het meest onbegrepen van alle literaire genres. Voor sommigen roept het beelden op van oude mannen in donkere, rokerige kamers die woorden spuien die niemand begrijpt

Voor anderen is het een ondoordringbare muur van mooie woorden en stroperige sentimentaliteit. Maar poëzie hoeft geen van beide te zijn. Sterker nog, een gedicht schrijven kan ronduit leuk zijn!

Een gedicht schrijven is een kunst, daar is geen twijfel over. Maar het is ook een kwestie van oefening, en net als bij elke andere kunst, hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.

Dus als je geïnspireerd voelt en het eens wilt proberen, zijn hier een paar tips om te beginnen.

Wees niet geobsedeerd door je eerste regel

Als je niet het gevoel hebt dat je precies de juiste woorden hebt om je gedicht te openen, geef daar dan niet op. Blijf schrijven en kom terug op de eerste regel als je er klaar voor bent. De openingsregel is slechts één onderdeel van een totaal kunstwerk. Geef er niet meer belang aan dan nodig is. Dat is een veelgemaakte fout bij beginnende dichters. Schrijf gewoon. Een gedicht schrijven hoeft geen zware opgave te zijn. Als je moeite hebt om te beginnen, schrijf dan gewoon een paar woorden die te maken hebben met het onderwerp van je gedicht. Als je eenmaal begint, zullen de woorden beginnen te stromen, en met een beetje oefening schrijf je in een mum van tijd gedichten.

Brainstorm

Als je moeite hebt met een gedicht, probeer dan een lijst met ideeën te brainstormen die verband houden met het onderwerp van je gedicht. Voorbeelden van lijsten:

  • Emoties
  • Geluiden
  • Geuren
  • Kleuren
  • Landen
  • Seizoenen
  • Smaken
  • Steden
  • Wereldreligies

Lees hier meer tips over brainstormen en het schrijven van een gedicht: Hoe een gedicht schrijven in 8 stappen

Schilder met woorden

Wanneer een dichter schildert met woorden, gebruikt hij woordkeus om figuurlijk concrete beelden in de geest van de lezer te “schilderen”. Op het gebied van de beeldende kunst verwijst schilderen natuurlijk naar het afbeelden van mensen, voorwerpen en landschappen die de kijker met eigen ogen kan aanschouwen. In creatief schrijven verwijst schilderen ook naar het produceren van een levendig beeld van mensen, voorwerpen en scènes, maar het medium van de kunstenaar is het geschreven woord.

Wanneer een dichter schildert met woorden, gebruikt hij taal om mentale beelden te creëren voor de lezers. Door woorden te kiezen die bepaalde sensaties, emoties en herinneringen oproepen, kunnen dichters lezers meevoeren naar andere tijden en plaatsen, en hen helpen de wereld op nieuwe en andere manieren te zien.

Contact maken met andere dichters

Dichters komen met elkaar in contact via poëzievoordrachten en misschien via lessen poëzie schrijven. Dichters in een artistieke gemeenschap lezen vaak elkaars werk, dragen hun eigen gedichten hardop voor, en geven feedback op eerste ontwerpen. Goede poëzie kan vele vormen aannemen, en via een gemeenschap kun je verschillende vormen tegenkomen die verschillen van het soort gedicht dat je gewoonlijk schrijft – maar die net zo artistiek inspirerend zijn.

Zoek een poëziegroep waar je verschillende soorten poëzie kunt horen, de kunstvorm kunt bespreken, nieuwe ideeën kunt opschrijven en kunt leren van het werk van je collega’s. Een ondersteunende gemeenschap kan je helpen brainstormen over ideeën, je gemoedstoestand als kunstenaar beïnvloeden, en poëzie-oefeningen delen die andere leden van de groep geholpen kunnen hebben goede poëzie te produceren.

Omarm hulpmiddelen

Als een thesaurus of een rijmwoordenboek je helpt een gedicht te voltooien, gebruik het dan. Je zou verbaasd zijn hoeveel professionele schrijvers ook gebruik maken van deze hulpmiddelen. Zorg er wel voor dat je de ware betekenis begrijpt van de woorden die je in je gedicht invoegt. Sommige synoniemen in een thesaurus zullen afwijken van de betekenis die je wilt overbrengen.

Oefen, oefen, oefen

Hoe meer je schrijft, hoe beter je zult worden in het schrijven van gedichten. Naarmate je meer vertrouwd raakt met het proces van gedichten schrijven, zul je ze gemakkelijker kunnen schrijven. En naarmate je vaardigheden verbeteren, zul je betere gedichten kunnen schrijven. Onthoud dat er niet één juiste manier is om een gedicht te schrijven.

Lees veel poëzie

Als je gedichten wilt schrijven, begin dan met het lezen van poëzie. Je kunt dit terloops doen door de woorden van je favoriete gedichten over je heen te laten spoelen zonder per se te graven naar een diepere betekenis. Of je kunt je verdiepen in analyse.

Begin met het vinden van een gedicht dat je mooi vindt

Lees het verschillende keren. Ontleed het dan in zijn onderdelen. Wat is het rijmschema? Wat is de vorm? Wat zijn de gebruikte beelden en symbolen? Wat is de structuur van het gedicht? Hoe geeft het gedicht je een gevoel? Let tijdens het lezen op de technieken die de dichter gebruikt. Experimenteer met deze technieken in je eigen schrijven. Probeer de stijl van je favoriete dichters te imiteren. Met tijd en oefening zul je je eigen stijl ontwikkelen

Vind je stem

We hebben allemaal een stem, maar het is niet altijd gemakkelijk die te vinden. Als je je ware stem vindt, zul je die herkennen. Je gedichten zullen gemakkelijker vloeien, en je zult beter begrijpen wat je met je gedichten wilt zeggen.

Waarom zou je geen gedichten schrijven? Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor je ziel (zegt men). Dus de volgende keer dat je je geïnspireerd voelt, denk dan aan deze tips en probeer het eens – je zou jezelf zomaar kunnen verrassen met wat je bedenkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *